Dacă analizăm cu atenție fiecare metodă de curățare, constatăm că atât curățarea cu ultrasunete, cât și pulverizarea pot fi eficiente in funcție de aplicație. Cu toate acestea, fiecare dintre ele vine cu propriile avantaje și dezavantaje. Este important să înțelegem caracteristicile specifice ale fiecărei metode și să le aplicăm în mod corespunzător în funcție de nevoile noastre.
Poți confunda ușor curățarea cu ultrasunete cu imersia. Te poți gândi la introducerea pieselor într-un bazin cu apa și detergent, doar că, în rândurile ce urmează vorbim despre curățarea cu ultrasunete. Există, într-adevăr, și posibilitatea de a ține piesele într-un bazin așteptând ca apa cu chimicale să descompună contaminanții, doar că această metodă care se folosea în trecut nu este deloc eficientă.
Avantajele și dezavantajele ambelor metode vor fi detaliate în acest articol. De asemenea, este important de menționat că există modalități de a contracara dezavantajele acestor metode, iar soluția prin care putem face acest lucru va fi dezvăluită în următoarele rânduri.
Atât în procesul de curățare cu ultrasunete, cât și în procesul de curățare prin pulverizare trebuie să utilizezi diferite tipuri de lichide de curățare, potrivite pentru îndepărtarea specifică a contaminaților, cum ar fi uleiurile, grăsimile, vopselele, reziduurile industriale și alte particule. Nu poți folosi doar apă în mașinile de spălat piese.
Ce este curățarea prin pulverizare?
Curățarea prin pulverizare reprezintă o metodă de curățare industrială, eficientă și versatilă, în care un jet de lichid sub presiune este pulverizat pe suprafața pieselor pentru a îndepărta reziduurile. Această tehnică utilizează duze de pulverizare special proiectate pentru a dispera lichidul într-un mod uniform sau direcționat către zonele ce trebuie curățate.
Metoda de curățare prin pulverizare – Avantaje si dezavantaje
1. Nu poate elimina reziduurile din zonele greu accesibile
In cazul acestui proces de curățare, unul dintre principalele dezavantaje este reprezentat de faptul că suprafețele trebuie să fie accesibile pentru ca duzele de pulverizare să elimine eficient reziduurile. Cu alte cuvinte, există riscul ca anumite zone să nu fie curățate în întregime, în special atunci când piesele au orificii sau zone greu accesibile. De cele mai multe ori, murdăria se adună în aceste zone. Drept urmare, este esențial să dispui de o soluție care să elimine eficient reziduurile de pe piese, indiferent de forma pe care o au.
Totuși, metoda de curățare prin pulverizare nu trebuie subestimată, mai ales că în unele cazuri poate oferi performanțe pe care curățarea cu ultrasunete nu le poate atinge.
2. Furnizează soluție proaspătă pe tot tot parcursul procesului de curățare
Este important de menționat că, spre deosebire de metoda de curățare a pieselor în cuve cu ultrasunete, cea prin pulverizare oferă avantajul furnizării constante a unei soluții proaspete, pe toată durata ciclului de curățare.
De exemplu, cu ajutorul unei carcase de filtrare cu sac a lichidului de curățare, soluția de spălare poate fi filtrată rapid, înainte de a fi pulverizată pe piese cu ajutorul duzelor.
În cazul unui sistem cu ultrasunete, procesul de filtrare a apei din bazin necesită fie mai mult timp, fie o viteză mai mare de recirculare pentru a filtra fluidul de proces.
3. Nu este eficientă pentru particulele arse
Particulele arse se găsesc de obicei la aplicațiile de curățare a pieselor (matrițelor) de la fabricile ce au injecție mase plastice, sau la aplicațiile unde clienții trebuie să călească piesele la o temperatură foarte înaltă (ca de exemplu peste 800 grade).
Pentru a putea curăța piesele de la astfel de aplicații, de obicei, avem nevoie de o presiune foarte mare. Cea mai bună soluție este curățarea cu ultrasunete despre care pe care o vom detalia în rândurile de mai jos.
Pentru a putea curăța piesele de la astfel de aplicații, de obicei, avem nevoie de o presiune foarte mare. Cea mai bună soluție este curățarea cu ultrasunete despre care pe care o vom detalia în rândurile de mai jos.
Ce este curățarea cu ultrasunete?
Curățarea cu ultrasunete reprezintă un proces eficient de curățare ce presupune scufundarea pieselor într-un lichid de curățare. Această tehnică desprinde murdăria și contaminanții de pe suprafața pieselor când intră in contact cu acestea, datorită milioanelor de bule microscopice create de undele sonore de înaltă frecvență.
Procesul de curățare a pieselor cu ultrasunete poate fi utilizat în diverse industrii și aplicații. Este o metodă eficientă pentru curățarea în profunzime a pieselor prevăzute cu zone greu accesibile
Metoda de curățare cu ultrasunete – Avantaje și dezavantaje
1. Elimină reziduurile chiar și din zonele greu accesibile
Procesul de curățare a pieselor cu ultrasunete are capacitatea de a rezolva una dintre provocările întâmpinate în utilizarea metodei prin pulverizare. Imersia permite lichidului de curățare să pătrundă chiar și în zonele greu accesibile (crăpături, orificii etc.). Elimină eficient contaminanții solubili și particulele foarte mici
Curățarea cu ultrasunete a pieselor este recunoscută drept o tehnică foarte eficientă, mai ales în situațiile care necesită îndepărtarea contaminanților solubili sau a particulelor foarte mici.
2. În cazul pieselor extrem de murdare, lichidul de curățare se poate contamina rapid
Această metodă poate întâmpina dificultăți în cazul în care piesele sunt extrem de murdare și conțin o cantitate semnificativă de contaminanți. Având în vedere că piesa este scufundată în lichidul de curățare pe toată durata procesului, acest lichid poate deveni rapid contaminat.
Drept urmare, pentru a menține soluția de curățare fără contaminanți, este necesară filtrarea constantă și / sau înlocuirea frecventă a lichidului din baie.
3. Nu este foarte eficientă pentru curățarea vaselinei, grăsimilor și a uleiurilor grase
În cazul aplicațiilor unde piesele trebuie curățate de grăsimi și vaselină, curățarea cu ultrasunete nu este la fel de eficientă, comparativ cu metoda de curățare prin pulverizare. Aceeași problemă se aplică uneori la uleiurile ce se găsesc în strat gros pe piese.
Curățare prin pulverizare + Curățare cu ultrasunete – Formula ideală pentru obținerea unui proces de curățare mai eficient (în anumite situații)
Atât metoda de curățare cu ultrasunete, cât și cea prin pulverizare pot fi utilizate împreună pentru a obține un proces de curățare mai eficient decât utilizarea individuală. Combinând aceste două tehnici de curățare, poți obține un rezultat mai bun în ceea ce privește îndepărtarea contaminanților de pe piese.
În cazul aplicațiilor care prezintă un nivel ridicat de murdărie, se poate realiza o etapă de pre-curățare prin pulverizare, înainte de curățarea cu ultrasunete.
Această tehnică poate prelungi semnificativ durata de utilizare a lichidului de curățare pentru că reduce cantitatea de contaminanți care ajung în soluția de curățare.
De asemenea, în situațiile în care piesele au mai multe orificii și/sau zone greu accesibile, pulverizarea poate fi folosită pentru a curăța suprafețele vizibile, urmând apoi ca piesa să fie introdusă în baia cu lichid de curățare pentru a elimina reziduurile și zonele greu accesibile.
Astfel, în funcție de caracteristicile aplicațiilor, atât pulverizarea, cât și ultrasunetele oferă performanțe ridicate în procesul de curățare.
În video de mai jos poți observa cum arată etapa de clătire.
Concluzie
Prin urmare, alegerea tehnologiei de curățare trebuie să fie ghidată în primul rând de particularitățile pieselor care urmează a fi curățate.
În cazul în care te confrunți cu un flux continuu de piese cu caracteristici variate, abordarea cea mai adecvată ar fi să dispui de ambele sisteme de curățare. Acest lucru te va pregăti pentru orice situație și iti va permite să obții rezultate optime în procesul de curățare. Îți recomandăm să ne soliciți ajutorul dacă nu reușești să identifici tehnologiile potrivite nevoilor tale.
Dacă îți dorești să investești într-un sistem performant de curățare a pieselor, te invităm să vizitezi pagina noastră dedicată sistemelor de curățare cu ultrasunete sau prin pulverizare.